ESG? Blijven adviseren? Of weg ermee?

De recente voorstellen van de Europese Commissie, zoals gepresenteerd in het Omnibus-pakket op 26 februari 2025, hebben significante gevolgen voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een van de kernpunten is de verhoging van de drempel voor verplichte rapportage. 

Hierdoor wordt naar schatting 80% van de bedrijven vrijgesteld van de CSRD-rapportageplicht. Dat is een flinke hap uit de business van veel ESG Consultancies, praktijkgroepen, en uiteraard de accountancy-sector. 

Voor kleinere ondernemingen, zoals startups en het midden- en kleinbedrijf (MKB), betekent dit een verlichting van de directe rapportagedruk. Echter, de introductie van een vrijwillige rapportagestandaard, gebaseerd op de VSME (Voluntary Standard for Micro Enterprises), biedt deze bedrijven de mogelijkheid om proactief met duurzaamheidsrapportage aan de slag te gaan. De druk is nu van de ketel.

Wat voor zin heeft het vrijwillig adopteren van een ESG-rapportage nu nog?

  • Voorbereiding op toekomstige verplichtingen: Door nu al ervaring op te doen met ESG-rapportage, kunnen bedrijven soepel overstappen naar verplichte rapportages indien de regelgeving in de toekomst verandert. (Men wordt nu nog niet op de vingers getikt.)

  • Identificatie van verbeterpunten: Het proces van rapporteren helpt bij het blootleggen van gebieden waar duurzame verbeteringen mogelijk zijn.

  • Versterking van marktpositie: Transparantie in duurzaamheidsinspanningen vergroot het vertrouwen en de positie in de markt.

Omnibus wellicht een win voor het verduurzamen van het Mkb?

Bovendien beperkt het Omnibus-voorstel de hoeveelheid informatie die grotere, rapportageplichtige bedrijven mogen opvragen van kleinere ondernemingen in hun keten. Dit betekent dat het MKB minder administratieve lasten ondervindt van partners die onder de CSRD vallen

In een artikel van het Financieel Dagblad van 2 april werd gesteld dat deze ontwikkeling een grote impact zal hebben op de softwaremarkt. De verwachting is dat veel bedrijven zullen overstappen op eenvoudiger, vrijwillige standaarden. Hieruit blijkt dat de verschuiving niet alleen gevolgen heeft voor softwarebedrijven, maar ook voor de bredere consultancy- en accountancymarkt. Dit is waar het ESG Kennisplatform een duidelijke rol in speelt. 

Biedt de Omnibus ruimte?

Samenvattend biedt het Omnibus-voorstel kleinere ondernemingen de ruimte om op eigen tempo en naar eigen inzicht ESG-praktijken te implementeren en te rapporteren. Door vrijwillig te rapporteren, kunnen zij niet alleen voldoen aan de (toekomstige) verwachtingen van stakeholders, maar zich ook strategisch beter positioneren binnen ESG. Deze extra tijd en ruimte geeft bedrijven de kans om verbeteringen door te voeren, zodat zij straks bij de verplichte ESG-rapportage en de due diligence-richtlijnen (CSDDD) met een sterkere positie kunnen opereren.

Hoe nu verder als ESG adviseur?

Wij houden ons veelal bezig met het vrijwillig aan de slag gaan met ESG, niet alleen voor bedrijven, maar wij richten ons juist op advieskantoren, die – ongeacht verplichte rapportage – hun klanten willen (blijven) adviseren.

Daarnaast maakt de VSME-standaard ESG niet alleen goedkoper dan CSRD-compliance. Wij bieden met het ESG Kennisplatform een integrale oplossing door alle ESG-aspecten – Consultancy, niche-kennis, sectorspecifieke specialisten,  software, data-verzameling, data-management en rapportage – op één plek te bundelen. Dit zorgt niet alleen voor overzicht en efficiëntie, maar maakt het ook aantrekkelijker voor bedrijven om duurzaamheid serieus te blijven nemen zonder onnodige kosten en complexiteit. Ons Kennisplatform opereert in samenwerking met onze partners, zo bieden wij Mkb’ers en advieskantoren concrete oplossingen op een versimpelde, goedkopere manier.

Bovendien moedigen wij jonge ESG (software)bedrijven aan om met ons in contact te komen. Wij bieden hen graag een plek op ons platform om hun technologieën te integreren en te versterken binnen een bredere ESG-infrastructuur.

Neem contact op met Paulus Milo voor meer informatie.

Vorige
Vorige

Duurzaam Zakenreizen: De Nieuwe Standaard voor de Moderne Executive

Volgende
Volgende

We zijn trots om door Acquisition International erkend te worden als Best Emerging ESG Software Developer 2024!