Duurzaam Zakenreizen: De Nieuwe Standaard voor de Moderne Executive
Voor de hedendaagse zakelijke reiziger is een hotel meer dan een plek om te overnachten. Het is een tijdelijke thuisbasis, een werkplek en vaak het decor voor belangrijke ontmoetingen. Nu ESG (environmental, social, governance) een steeds belangrijke rol aanneemt in het bedrijfsleven, is de vraag niet langer óf duurzaamheid een rol speelt, maar hoe diepgaand die impact werkelijk is.
De Hotelindustrie & Duurzaam Reizen
Hotels hebben een sleutelpositie in de verduurzaming van zakelijke reizen. Van energiebeheer tot circulaire economieprincipes in de hospitality-sector – de keuzes die een hotel maakt, bepalen in grote mate de ecologische voetafdruk van hun gasten. Sommige hotels gaan verder dan oppervlakkige groene initiatieven en integreren duurzaamheid fundamenteel in hun bedrijfsvoering.
Neem bijvoorbeeld hotels die volledig opereren op Nederlandse groene stroom en gasvrij functioneren door middel van geavanceerde warmteterugwinning en zonnepanelen. Of waterbesparende strategieën waarbij gasten worden beloond voor het beperken van hun schoonmaakfrequentie – een subtiele gedragsprikkel die een significante impact kan hebben op water- en energieverbruik. Denk aan een gratis drankje, het planten van een boom, kamer upgrades of korting op het ontbijt.
Duurzaamheid als een Bewuste Keuze
Een cruciale factor in duurzame hotelovernachtingen is de betrokkenheid van de reiziger zelf. Kleine, ogenschijnlijk onbenullige keuzes – zoals het hergebruiken van handdoeken of het vermijden van plastic flesjes – cumuleren tot duidelijke milieuwinst. Hotels experimenteren met subtiele gedragsbeïnvloeding, zoals speelse doch doeltreffende signalen in badkamers en gerecyclede houten keycards.
Toch blijft de vraag: in hoeverre zijn zakenreizigers bereid om hun gewoonten aan te passen zonder concessies te doen aan comfort en efficiëntie?
Een Praktijktest: Hoe Groen Zijn Hotels Echt?
Om te toetsen in hoeverre duurzaamheid daadwerkelijk wordt toegepast in luxe hotels, verbleef ik in februari in drie vooraanstaande hotels;
Qbic Hotel Amsterdam (Zuidas): Een pionier op het gebied van energieneutrale operaties en humoristische bewustwordingscampagnes, zo hangt de badkamer vol met teksten zoals; ‘’ 1+1 + -30L Shower together! You’ll save 30 liters of water and it’s wayyy more fun’’ of teksten gerelateerd aan tandenpoetsen zoals; ‘’ Close the tap. You’ll fill a swimming pool in just 1 year while brushing your teeth’’ Degelijke teksten kunnen gasten activeren om laagdrempelige bewuste keuzes te maken.
Maison Elle Amsterdam: Luxe en een zeer elegant concept, met circulaire designprincipes, hoewel duurzaamheid geen onderdeel van de marketing uitmaakt, belooft Maison Elle, met een gratis drankje wanneer je de schoonmaak overslaat, en hotel pasjes gemaakt van Gerecycled hout, welke teruggezonden en gerepareerd kunnen worden, wel wat! Ik heb er even voor moeten zitten, maar bijna drie miljard plastic hotel pasjes belanden in het afval. Dan kom je toch echt uit op 14.000 ton plastic afval.
Dit is het plastic afval van alle inwoners van Den Haag in een heel jaar. Daar komt ook nog eens bij dat deze pasjes zelden recyclebaar zijn. Afin, dit hotel is prachtig, werkelijk, evenals de locatie, echter, voor de reiziger die expliciet op zoek is naar een duurzaam hotel, raad ik men aan om een paar kilometer verderop te boeken.
Conscious Hotel Museum Square: Een volledig duurzaam hotel dat duurzaamheid niet als marketingtruc gebruikt, maar als kernwaarde hanteert. Van de Nederlandse energie, tot het biologische eten, en zelfs de waterbesparende douches en het interieur. Het zit ‘m uiteraard ook in de naam, dit hotel is speels ingericht, de WOW suite belooft veel en de kamers beschikken over circulaire designs.
Wat opvalt, is dat deze hotels niet alleen focussen op het reduceren van hun eigen impact, maar ook op het stimuleren van bewuste keuzes bij hun gasten. Zo biedt Conscious Hotel een incentive aan gasten die afzien van dagelijkse schoonmaak: in ruil daarvoor wordt een boom geplant. Maison Elle beloont duurzame keuzes met privileges zoals een gratis drankje.
Qbic speelt in op psychologie met speelse, maar doeltreffende reminders over waterbesparing en energieverbruik. (Ook Qbic plant een boom in ruil voor de schoonmaak, er ligt een leuke tag in de vorm van een boom, deze hang je aan je deur)
CO₂-Impact van een Hotelverblijf: De Feiten
Een enkele overnachting in een gemiddeld hotel genereert 10 tot 30 kg CO₂-uitstoot. Dit is grotendeels toe te schrijven aan:
Schoonmaak (dagelijks verschonen van lakens en handdoeken)
Watergebruik (badkamers, toiletten, wasserijen)
Energieconsumptie (verwarming, airconditioning, verlichting)
Voedselvoorziening (Denk alleen al eens aan al dat eten dat bij het ontbijt buffet blijft liggen)
Wat betekent dit voor bedrijven?
Voor bedrijven die regelmatig medewerkers op zakenreis sturen, kan de keuze voor duurzame hotels aanzienlijke voordelen hebben voor hun ESG-rapportage en duurzaamheidsdoelstellingen. Stel dat een bedrijf 50 medewerkers heeft die gemiddeld drie nachten per maand in hotels verblijven:
Conventioneel hotel: 50 x 3 x 12 x 20 kg CO₂ = 36.000 kg CO₂ per jaar
Duurzaam hotel (-40%): 50 x 3 x 12 x 12 kg CO₂ = 21.600 kg CO₂ per jaar
Besparing: 14.400 kg CO₂ per jaar, wat gelijkstaat aan de jaarlijkse CO₂-opname van 720 volwassen bomen.
Stel dat die medewerkers dan ook nog eens voor ‘plant een boom’ kiezen! Dan hebben we ongeveer 982 bomen nodig om die CO₂-uitstoot te compenseren, als deze 50 medewerkers tweemaal per verblijf de schoonmaak overslaan dan worden er jaarlijks al 1200 bomen geplant. Zo makkelijk kan het dus zijn.
Daarnaast kan kiezen voor een duurzaam hotel bijdragen aan:
Verbeterde Scope 3-rapportage, aangezien hotelovernachtingen onder indirecte emissies vallen.
Duurzaam inkoopbeleid (MVI), waardoor bedrijven beter scoren in duurzaamheidsrapportages zoals CSRD.
Versterkte employer branding, waarbij duurzaamheid een steeds belangrijkere factor wordt voor talentbehoud en investeerders.
Duurzaamheid als Concurrentievoordeel
Voor bedrijven die serieus werk maken van ESG-doelstellingen, wordt de keuze voor duurzame hotels een integraal onderdeel van het MVO-beleid. Hotels die koploper zijn in duurzaamheid bieden niet alleen een groen verblijf, maar versterken ook de reputatie van bedrijven die bij hen boeken. Dit wordt steeds relevanter in een tijd waarin duurzaamheid rapportages en ketenverantwoordelijkheid op de agenda van investeerders en stakeholders staan.
Een Nieuwe Mindset voor de Zakenreiziger
Duurzaam reizen betekent niet inleveren op luxe of efficiëntie, maar vraagt om een strategische herdefiniëring van comfort. De hotels die voorop lopen in duurzaamheid bewijzen dat innovatie, luxe en milieubewustzijn uitstekend samen kunnen gaan.
Zo ben ik , omtrent luxe en milieubewustzijn, ontzettend weg van het Conscious Hotel op het Museumplein, je levert bijna geen luxe in en je maakt een gemakkelijke duurzame keuze. Boeken dus! Dus voor de vooruitstrevende zakenreiziger ligt de sleutel in bewustwording: wat kan een hotel voor jou betekenen – en wat kan jouw verblijf betekenen voor de wereld om je heen?